Do’s-and-don’ts in Spanje.

De Spaanse zakencultuur verschilt met die van Nederland. Zelfs binnen het land zijn er regionaal eigen regels en gebruiken.

In het zuiden is men gemoedelijker en ‘onbetrouwbaarder’ dan in het noorden. De mentaliteit verschilt ook veel meer. In het noorden zijn ze veel zakelijker. Hoge kortingen zijn in het noorden niet aannemelijk. Terwijl men in het zuiden het geweldig vindt om hoge kortingen te krijgen. Daar moet u rekening mee houden bij het bepalen van de prijs bij het zakendoen. U krijgt een aantal tips van ons mee.

Besprekingen

Begin met uw eerste telefonische of e-mailcontact met een paar woorden Spaans. Bevestig uw afspraak kort tevoren en bereid u goed voor. Houd er rekening mee dat alleen een brief of e-mail sturen naar een zakenrelatie niet voldoende is. Steek veel tijd in het opbouwen en onderhouden van netwerken. Geen haastige lunches. Persoonlijk contact en belangstelling zijn belangrijk. De dresscode is formeel.

Zakencultuur

De Spaanse zakelijke cultuur is formeel. Spaanse bedrijven zijn hiërarchischer ingesteld dan de Nederlandse. Het is belangrijk dat het gesprek voert met de juiste persoon. Kom bij afspraken op tijd. Maar verwacht niet dat u altijd op tijd wordt ontvangen. Houdt u rekening met lange betalingstermijnen. Dit kan afhankelijk zijn van het product en de branche waarmee u zaken doet. Check de kredietwaardigheid van de Spaanse bedrijven. Daarnaast is het goed om te overwegen om een kredietverzekering af te sluiten.

Taal

Beheersing van de Spaanse taal is belangrijk. Neem een tolk mee. Informatiemateriaal moet in het Spaans zijn opgesteld. Denk hierbij aan folders, websites en handleidingen.

Werktijden

Er zijn afwijkende werktijden: lunch van 14.00 tot 16.00 of 17.00 uur. Daarna werkt men door tot 19.00 of 20.00 uur. In de zomer werkt men vaak ‘s middags niet. Veel bedrijven zijn het hele jaar door op vrijdagmiddag gesloten of in de maand augustus gesloten.

Contracten

Neem een juridisch adviseur in de arm die goed op de hoogte is met de Spaanse rechtsgang. Procedures duren vaak lang en regelmatig wordt de Spaanse partij in het gelijk gesteld bij een conflict. Leg alle overeenkomsten (koop, verkoop en distributeursovereenkomsten) schriftelijk vast. Geef bij voorkeur een Spaanse en Nederlandse versie van het contract. Wees zo duidelijk mogelijk en laat niets aan de interpretatie van de tegenpartij over.

Relatiegeschenken

Een relatiegeschenk wordt gewaardeerd. Dit hoeft niet bij de eerste afspraak gegeven te worden. Een geschenk zonder bedrijfslogo is gepast, bijvoorbeeld een aandenken uit Nederland. Een cadeau wordt direct uitgepakt.
Zakenrelaties worden meestal in een restaurant uitgenodigd. De Spanjaard nodigt alleen vrienden thuis uit.

bron: www.rvo.nl

The post Do’s-and-don’ts in Spanje. appeared first on Cursus Zakelijk Spaans.